|
Panasonic TX-L37E30E nie wykrywa MUX 2 z Gdańska/Chwaszczyna |
| Autor |
Wiadomość |
wysmok
|
Wysłany: Czw Lip 21, 2011 10:29 pm Panasonic TX-L37E30E nie wykrywa MUX 2 z Gdańska/Chwaszczyna
|
|
|
Zainstalowałem dziś telewizor Panasonic TX-L37E30E i mam problem przy wyszukiwaniu kanałów DVB-T. Telewizor znajduje mi tylko jeden multiplex - MUX 3 / kanał 48. Nie łapie mi drugiego dostępnego w Trójmieście multiplexu - MUX 2 / kanał 35.
Co ciekawe MUX 2 ma o wiele mocniejszy sygnał i gdyby było na odwrót, to może bardzo bym się nie dziwił i kombinował z anteną. A tu wykrywa multiplex o słabym sygnale, a multiplexu o na prawdę mocnym sygnale nie...
Dodatkowo na drugim telewizorze, też Panasonic tylko TX-P50G20E, wszystko działa elegancko i siłę sygnału dla kanałów z MUX 2 pokazuje maksymalną.
Macie jakiś pomysł co może być nie tak? Próbowałem ręcznie stroić na kanale 35, szukać w menu telewizora jakichś ustawień i nic.
Pozdrawiam,
wysmok |
|
|
|
 |
angelika
angelika
Pomogła: 2 razy Wiek: 29 Dołączyła: 22 Lip 2011 Posty: 25 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Pią Lip 22, 2011 2:06 pm
|
|
|
| widocznie sprawdź człowieku masz pewnie MPG2 a do niektóych multipleksów potrzebne jest MPG4 , masz starszej generacji dekoder w panasonic i dlatego, albo wywieź telewizor na działkę i kup z nowym już z MPG4 albo kup do niego TUNER DVB-T, których jest od licha teraz, masz chyba 37 calowy jak Ci taki wystarczy to może kup ten tuner ceny są już od 149 zł |
|
|
|
 |
wysmok
|
Wysłany: Sob Lip 23, 2011 12:12 am
|
|
|
W Polsce wszędzie sygnał cyfrowej telewizji naziemnej nadawany jest w MPEG-4, także pod tym kątem MUX nie ma tu żadnego znaczenia. Poza tym telewizor ma dekoder MPEG-4, ale dekodowanie też nie ma tu żadnego znaczenia, bo nie byłoby co najwyżej obrazu. A telewizor jest MY 2011, więc trochę za wcześnie żeby wywozić na działkę, człowieku... |
|
|
|
 |
angelika
angelika
Pomogła: 2 razy Wiek: 29 Dołączyła: 22 Lip 2011 Posty: 25 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Pon Wrz 05, 2011 10:02 pm
|
|
|
| to sorx, nie pomogę |
|
|
|
 |
mixchris
|
Wysłany: Sob Lut 04, 2012 2:26 pm
|
|
|
| Mam ten sam telewizor (TX-L37E30E) i ten sam problem mieszkam pod Warszawą i jestem w zasięgu (Warszawa "Raszyn") ale nie wykrywa mi żadnych cyfrowych kanałów. Co robić? |
|
|
|
 |
areknajlepszy
|
Wysłany: Sro Lut 08, 2012 1:33 pm
|
|
|
| nie macie pewnie mpeg4 a bez tego nie będzie wam odbierało multipleksu...Albo za słaba antena lub źle ustawiona |
_________________ arek najlepszy |
|
|
|
 |
wysmok
|
Wysłany: Sro Lut 08, 2012 9:13 pm
|
|
|
| areknajlepszy napisał/a: | | nie macie pewnie mpeg4 |
Kolejny Sherlock... wysil się trochę i zajrzyj chociaż w specyfikację telewizora, zanim napiszesz jakieś "mądrości" na jego temat.
| mixchris napisał/a: | | Mam ten sam telewizor (TX-L37E30E) i ten sam problem mieszkam pod Warszawą i jestem w zasięgu (Warszawa "Raszyn") ale nie wykrywa mi żadnych cyfrowych kanałów. Co robić? |
Nie jest to problem telewizora, bo u mnie działa już teraz elegancko. Musiałem mocno kombinować z anteną - okazało się, że nawet kilka cm przesunięcia w płaszczyźnie poziomej robi różnicę w odbiorze sygnału. Niestety trzeba poświęcić trochę czasu na szukanie dobrego miejsca. Pytanie też jaką masz antenę i czy sama w sobie da radę złapać słabszy sygnał. |
|
|
|
 |
areknajlepszy
|
Wysłany: Pią Lut 10, 2012 12:58 pm
|
|
|
| No przy ustawianiu anteny to naprawdę trzeba mieć trochę czasu.Nie da się w mig ustawić anteny.Nie od dziś wiadomo że poprawnie ustawiona antena jest kluczem do sukcesu |
_________________ arek najlepszy |
|
|
|
 |
|
|