dvb sklep
Forum DVB-T Naziemna Telewizja Cyfrowa Strona Główna Forum DVB-T Naziemna Telewizja Cyfrowa
Forum o telewizji cyfrowej DVB-T w Polsce. Dołącz do dyskusji na naszym forum!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nadajnik Skrzyczne/Wisła uszkodzony?
Autor Wiadomość
Mariusz_PL 

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 10:55 pm   Nadajnik Skrzyczne/Wisła uszkodzony?

Witam,
czy ktoś wie co się stało z nadajnikiem w Wiśle?
Sprawdzam u sąsiada (ma inną antenę i inny dekoder) i ma ten sam problem-
kanały z MUX3 nie mają wogóle sygnału, a MUX2 ma sygnał osłabiony (obraz skacze, przerywa też dźwięk), choć to MUX3 ma mieć tu większą moc.
Czy ktoś ma ten sam problem, czy tylko ja? trwają jakieś prace konserwatorskie?
Pzdr

Flavec 
LORD

Wysłany: Sob Paź 29, 2011 12:58 pm   

Witam :wink: jestem nowy na tym forum.
A więc u mnie też od kilku dni nie odbiera kanałów TVP. Resztę kanałów takich jak: POLSAT czy TVN odbiera normalnie, a nawet lepiej niż przedtem. Mieszkam w Górkach Wielkich.

peeddro 
peeddro

Wysłany: Sob Paź 29, 2011 5:46 pm   

Wlasnie !!
Mi tez nie dziala wisla, pobubilem sie myslalem ze wiska to katowice a jak sprawdzilem czestotliwosc to sie wllasnie okazalo ze wisla is death :P
nie wiem co jest grane...

ringus 

Wysłany: Nie Paź 30, 2011 8:06 am   

Miejscowosc Kozy- tuz kolo Bielska Bialej. Niedawno kupilem dekoder tesciowej, zamontowalem itd. Niestety zlapalem tylko kanaly polsat, tvn itd oraz 9 kanalow Czeskich. Wowczas jeszcze nadajnik na kosztowach nie nadawal jednego MUX-a i myslalem, ze lapie sygnal stamtad a nie ze Skrzycznego. Problem w tym, ze obecnie oba nadajniki , czyli na Skrzycznem i na Kosztowach nadaja oba MUX-y, a ja nadal nie lapie tego MUX-a z tvp1 i reszta. Nie wiem co jest powodem- czy to ja cos pokrecilem, czy dekoder kupilem siekniety czy moze jeszcze co innego...

Mariusz_PL 

Wysłany: Nie Paź 30, 2011 1:18 pm   

właściwie to chyba od czwartku nie działa mux3, a mux2 u mnie jakoś przerywa (co jakiś czas obraz się łamie, co jakiś czas znowu chodzi dobrze). Nie zauważyłem na oficjalnych stronach jakichś komunikatów, że są problemy, może ktoś coś na ten temat wie?

Flavec 
LORD

Wysłany: Wto Lis 01, 2011 10:01 am   

U mnie dalej nic. :sad: wie ktoś może czym to jest spowodowane?

Bogdan 

Wysłany: Wto Lis 01, 2011 10:31 am   

Mnie działają obydwa multipleksy

Flavec 
LORD

Wysłany: Wto Lis 01, 2011 6:32 pm   

Bogdan napisał/a:
Mnie działają obydwa multipleksy

a gdzie mieszkasz?

Mariusz_PL 

Wysłany: Wto Lis 01, 2011 6:59 pm   

Witam
więc sprawa wygląda mniej więcej tak - sygnał pojawił sie w nocy z niedzieli na poniedziałek i udaje mi się już odbierać, ale sygnał jest nieco słaby. u teścia za to nie odbiera mux3 - ale on ma antenę siatkę z małym wzmocnieniem, więc chyba jest jeszcze słaby sygnał i nie wszyscy odbierają go (dowodem na słaby sygnał może być też to, że czasami łamie mi się obraz)
czekamy zatem na poprawę mocy
niech moc będzie z wami :wink:

Izula48125 
Izula

Wysłany: Sro Lis 02, 2011 7:02 pm   

Moc na 62 wynosi chyba 2,5kW. A 38 10kW.
U mnie tylko sygnał na 62 podczas tropo, a na 38 prawie wcale obraz skacze z szeleściami

bartek3 

Wysłany: Sro Lis 02, 2011 7:12 pm   

U mnie też podczas tropo, a na 38 jest pikseloza i stopklatki co chwilę na parę sekund. I wywala dźwięk

ddawidd88 

Wysłany: Nie Sty 15, 2012 6:15 pm   

Witam, bardzo proszę o pomoc.

Kupiłem dekoder, podłączyłem wszystko śmiga ładnie , odbieram MUX z katowic z polsatami tvn-am itd, oraz ze skrzycznego MUX1 z tvp1,tvp2, eska...

Ostatnio zauważyłem że TYLKO na jednym programi tj. TVP2 szwankuje mi głos, mam jakby modulację raz ciszej raz głośniej....tylko na tym programie (co jest dla mnie dziwne bo myślałem ze na innych kanałach z tego samego MUX-a czyli tej samej częstotliwosci powinno byc to samo).
Siła sygnału ok95%.

Niewiem czy to wina dekodera, ustawienia anteny... MuX1 z Wisły chyba chodzi na 62k.

Proszę o pomoc w tej kwestii...

Jestem z Wodzisławia śląskiego, antena siatka szerokopasmowa na Katowice.

kb12 

Wysłany: Pią Sty 20, 2012 8:11 pm   

mam dokładnie to samo co "ddawidd88" kanały gdzie jest tvp 1 i tvp 2 działają bez szwanku a multiplex z tvn polsatem itd wogule przestałdziałać od nowego roku. Mam antene siatkową dvb antena jest skierowana wprost na nadajnik który widać z okna ok 30km... Nie wiem ale na analogu było to samo ze wspaniałym polsatem, nasuwa się jedno stwierdzenie polsat, tvn nie potrafią nadawać ;]

ntc 

Wysłany: Pon Sty 23, 2012 9:58 pm   

kb12 napisał/a:
na analogu było to samo ze wspaniałym polsatem]

Problemy są wynikiem tego że ten kołtun na najwyższym szczycie Beskidów wygląda w tej chwili tak:

Pod koniec zeszłego roku wymieniali anteny nadawcze na nowiutkie przywiezione z "deutchlandu", co z tego jak pewnie nie zamontowali żadnego systemu rozmrażającego, na dodatek wysokie kanały się ciężej odbiera, więc w wyniku tego pogorszyły się wszystkie parametry wysokich kanałów: 58 [analogowy polsat] i 62 [cyfrowy MUX1] a co do MUX2, moc jest tak słabiutka że szkoda co tu komentować patrząc na to powyższe zdjęcie :roll:

Problemy z odbiorem zgłaszają mieszkańcy Cieszyna i Ustronia, jak na razie, sygnał dobry potwierdzam we wschodniej części Bielska-Białej, chociaż 20 stycznia podczas silnych opadów śniegu i u mnie pojawiły się spadki sygnału na miernikach, z tym nadajnikiem to ciągła mordęga, jak nie to to tamto :lol:

kb12 

Wysłany: Wto Sty 24, 2012 12:44 am   

no toś mnie stary zaskoczył, a wiesz może czy będzie coś robione pod tym kątem by w jakiś sposób to zabezpieczyć ten nadajnik by mogło to poprawnie działać przy mrózie i śniegu który jest częstym widokiem na skrzycznym ?? czasami nawet w lecie

Odpowiedz do tematu