dvb sklep
Forum DVB-T Naziemna Telewizja Cyfrowa Strona Główna Forum DVB-T Naziemna Telewizja Cyfrowa
Forum o telewizji cyfrowej DVB-T w Polsce. Dołącz do dyskusji na naszym forum!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z odbiorem MUX 3 z Wrocław lub Legnica
Autor Wiadomość
wolski212 

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 10:55 am   Problem z odbiorem MUX 3 z Wrocław lub Legnica

Witam, mam problem mam 30 km do Wrocławia i 20 km do Legnicy... Antene ustawioną mam na ślęze czy istnieje możliwość odbioru nie przestawiając anteny ?? Ja próbuje wyszukiwać i nic (ani auto ani recznie) ... Z góry dzięki :D

szalonyy_koless 

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 3:34 pm   

Tylko w Polsce postawią nadajnik który ma zasięg 10 km
Wielka porażka po co oni to robią nie wiem.
Szkoda słów. tyle ci powiem.

Widz 
widz tv cyfrowej

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 5:26 pm   

To jak na razie jest faza testowa (podobno), lepiej ma być gdy zacznie się wyłączanie sygnału analogowego. Ale fakt do tego czasu złapanie mux3 to nie lada sztuka, mux2 już prędzej się da obejrzeć

morzyk 

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 8:47 pm   

szalonyy_koless napisał/a:
Tylko w Polsce postawią nadajnik który ma zasięg 10 km
Wielka porażka po co oni to robią nie wiem.
Szkoda słów. tyle ci powiem.

ano brak słów, czeskie kanały odbieram na pokojowej antenie w każdą pogodę, a tu nie dość że jest spore opóźnienie z wdrożeniem DVB-t w naszym kraju, to jeszcze to nieporozumienie z mocą nadajników z jaką to ruszyło. Masakra, pewnie CBA prócz tych aresztowań dotyczących MSWiA weźmie się też za cyfryzację tv w Polsce. Miało to działać od dwóch lat ....
W oni chcę w czerwcu TVP1 i 2 w HD emitować, chyba tylko na czas i potrzeby Euro2012 ;-)

®§©®§©®§©®§©®§©®§©®§©®§©®§©®§©®§©®§©®§©®§©®§©®§©®§©®§©®§

RYSIO 

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 9:56 pm   

Mux-3 będzie miał zwiększoną moc dopiero po całkowitym wyłączeniu nadajników analogowych http://www.polskacyfrowa.org/index.php?id=11 , ale wcześniej zostanie włączony MUX-1 tam moce nadawcze będą wysokie http://www.emitel.pl/tele...wdrazania-mux-1 .
Więc nie ma co narzekać że jest tak a nie inaczej. :wink:

Pozdrawiam. :shock:

wolski212 

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 11:21 pm   

Ale z tego co czytałem to MUX-2 ma po 100, a MUX-3 zaledwie 2... I wg mnie jest zle rozmieszczenie nadajników z MUX-3 ,bo skoro MUX-2 jest na ślęzy to MUX-3 tez powinien być, wtedy moze nie bylo by takich problemów

Widz 
widz tv cyfrowej

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 11:24 pm   

Ale nie zawsze, ja korzystam z nadajnika gdzie są oba mux-y ale i tak tylko mux2 odbiera normalnie, mux3 to zależy jak ma kaprys mimo że mux3 ma 10kW

wolski212 

Wysłany: Pią Paź 28, 2011 11:28 pm   

A najlepiej czekac na MUX-1 (30.09.2011) wtedy bedzie czołówka TVP, a takze 4 inne

user 

Wysłany: Nie Paź 30, 2011 10:52 pm   

Odpalono MUX 3 TVP1, TVP2, TVP INFO, TVP Kultura, TVP Historia => Wrocław Żórawina k.33 570 MHz 0,2 kW, a jak widzę są wszędzie problemy z odbiorem.
Sam osobiście mieszkam w rejonach Starego Miasta i nie jestem wstanie odebrać sygnału z anteny zbiorczej ani póki co zwykłej. Jedyny odbiór to MUX 2. Niestety jak na razie nasuwa się wniosek prosty - jestem za niepłaceniem abonamentu, bo po co napełniać kieszeń złodzieją. :wink:

Natomiast osobiście używam: TV LE32C550 oraz EVOLVE Venus (karta TV usb)

raafaello1982 

Wysłany: Pon Paź 31, 2011 12:17 pm   

user w jakich godzinach najlepiej szukać dostępności MUX3 np.dla Śródmieścia. Czy są jakieś sposoby, a może będą coś w tej kwestii poprawiać - w w/w dzielnicy Wrocławia dokonałem 29października nieskutecznego wyszukiwania MUX3 w godzinach popołudniowych czyżby dzień później coś uległo poprawie nie sądzę - czy jest sens cyklicznie np.raz w tyg.próbować wyszukać MUX3 czy raczej należy w tym wypadku czekać do 31 maja 2012r.

Wojewoda82 

Wysłany: Wto Sty 17, 2012 7:27 pm   Re: Problem z odbiorem MUX 3 z Wrocław lub Legnica

wolski212 napisał/a:
Witam, mam problem mam 30 km do Wrocławia i 20 km do Legnicy... Antene ustawioną mam na ślęze czy istnieje możliwość odbioru nie przestawiając anteny ?? Ja próbuje wyszukiwać i nic (ani auto ani recznie) ... Z góry dzięki :D

Ja mieszkam parę kilometrów na południe od Środy i złapałem obydwa dostępne jak na razie mux'y. Jeden ze Ślęży( antena może być nawet w drogą stronę obrócona, tak mocny jest sygnał) i drugi z Żurawiny. Z Legnicy nie mogę złapać (mam podobne odległości) ale z Żurawiny łapałem nawet na siatkowej ale szatkowało. Zmieniłem na lepszą antenę wycelowałem w Żurawinę i jest ok. Przejdź się do sklepu do "Janusza" i kup lepszą antenę. Ja kupiłem "Antena zewnętrzna GT-961", możesz kupić lepszą jak chcesz.

kanały 58 i 33

gmario 

Wysłany: Czw Sty 19, 2012 9:46 pm   

Ja odbieram na antenie poleconej na forum do sprawdzenia czy wystarczy pokojowa antena. Na rozdzielonym koncentryku mam pakiety MUX 2,MUX 3 i ku mojemu zaskoczeniu również czeskie programy TV i radiowe

Wojewoda82 

Wysłany: Sob Lut 18, 2012 9:26 am   

By nie zakładać nowego tematu odgrzewam starego kotleta :mrgreen:

Ktoś jest może z okolic Legnicy?

Od 3 dni spadała jakość i trochę również siła sygnału z nadajnika na Piastowskiej. Wczoraj (i dzisiaj) w ogóle już nie było sygnału, który zapewniałby choćby mizerny odbiór.

Jeszce 3 dni temu, pomimo 30 kilometrów do nadajnika miałem na mux-sie z legnicy 100% jakości, teraz mam 0. Czy ktoś kto odbiera mux 3 z Legnicy może potwierdzić podobne objawy u siebie.

Dodam ze instalacja antenowa wydaje się sprawna, bo odbiór mux 2 ze Ślęży jest bezproblemowy, tak samo jak nie spadła jakość sygnału analogowego. Antena jest pod dachem wiec nie grozi jej zaśnieżenie, czy oblodzenie, które mogłoby wpłynąć na obiór.

PS: przestawiłem na Żurawinę (mam podobną odległość) i mam mux 3, jednak sygnał z Legnicy był swego czasu stabilniejszy.

yagi 

Wysłany: Sob Lut 18, 2012 10:41 am   

Ze Śląska nie jestem, ale potwierdzam, że problemy są wszędzie, bo także w okolicach Łodzi - nadajnik ma 0,4 kW mocy i niektórzy nawet w Łodzi mają trudności z odbiorem.

Odpowiedz do tematu