dvb sklep
Forum DVB-T Naziemna Telewizja Cyfrowa Strona Główna Forum DVB-T Naziemna Telewizja Cyfrowa
Forum o telewizji cyfrowej DVB-T w Polsce. Dołącz do dyskusji na naszym forum!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Odbiór w Kielcach
Autor Wiadomość
Domel89 

Wysłany: Pią Sty 20, 2012 5:19 pm   

Ok.40km od kielc w stronę Nowej Słupi nie mam szans na MUX3. Ale za to odbieram MUX1 z suchej góry i MUX2 ze św. Krzyża

jurtom 
juto

Wysłany: Nie Sty 22, 2012 2:02 pm   

witam!
mam prośbę o pomoc. odbieram sygnał dvb-t z targowej nawet na samym przewodzie antenowym a nie łapię sygnału ze świętego krzyża. telewizor mam z mpeg4, antena kierunkowa o zysku 25 dB ze wzmacniaczem. mieszkam u zbiegu ulic ściegiennego i tarnowskiej. co mam zrobić żeby złapać MUX-2? pomóżcie plz

JarBar 

Wysłany: Nie Sty 22, 2012 4:32 pm   

Jeśli kierunkowa to ustaw antene dokładnie na Azimuth 85.5 ° twoja odległość od nadajnika to 29.9 km ja mam 28,2 km i działa bezproblemowo na zwykłej dookólnej + wzmacniacz 18db. Jak nie zadziała to widocznie antena szrot.

jurtom 
juto

Wysłany: Pon Sty 23, 2012 10:39 am   

JarBar napisał/a:
Jeśli kierunkowa to ustaw antene dokładnie na Azimuth 85.5 ° twoja odległość od nadajnika to 29.9 km ja mam 28,2 km i działa bezproblemowo na zwykłej dookólnej + wzmacniacz 18db. Jak nie zadziała to widocznie antena szrot.

Dzięki wielkie za odpowiedź. Dałem radę. wszystko hula. Pozdrawiam

blaz 

Wysłany: Nie Sty 29, 2012 3:40 pm   

witam forumowiczów
mam pytanie w związku z odbiorem DVB ze świętego Krzyża. Otóż mam telewizor w pracy w Rakowie, tj. jakies 23km od Swiętego krzyża. Mam tam antene siatkową ustawioną w kierunku Kielc na oko.. Kupiłem dekoder WIWA HD90 i podłączyłem do tej anteny i momentalnie wyszukało 8 kanałów, pisze że jakość 100%. Z tym że na tej siatkówce wcześniej odbierało mi ładnie 1,2 i tvp info, na tych kanałach mi dośc zależy bo inni chcą je oglądac i trzeba odłaczać kabel od dekodera i podłączac bezpośrednio do TV i tak sie motamy z tym ciągle.. Nie wiecie jak moge zrobić żeby odbierać też 1 i 2 na tym dekoderze? skierować antene w inna stronę czy jakoś inaczej?

Domel89 

Wysłany: Nie Sty 29, 2012 4:09 pm   

Witam. Spróbuj antenę skierować w stronę Rzeszowa może uda się złapać MUX1 z kanałami TVP. Na MUX3 z targowej raczej nie masz szans bo z tego co wiem ledwo pokrywa kielce. Ja mieszkam w okolicach Nowej Słupi i z Rzeszowa, na zwykłej "siatce"ze wzmacniaczem odbieram MUX1. Pisałem o tym kilka postów wyżej. Tylko od 2 dni rano mam jakieś zakłócenia a potem jest ok. Kanał 42 częstotliwość 642mhz tylko wyszukuj ręcznie.

Józek 

Wysłany: Nie Sty 29, 2012 8:27 pm   

blaz, Podłącz sobie wyjście tunera z wejściem antenowym, w ten sposób 1,2 odbierał będziesz analo0gowo a w maju dojdzie mux 1 z św krzyża

Domel89, Byłem dziś niedaleko bo w Starej Słupi :mrgreen:

Domel89 

Wysłany: Nie Sty 29, 2012 8:40 pm   

Józek- ale nie zaszkodzi spróbować z Rzeszowem. A nóż złapie dodatkowych 7 kanałów.lepiej spróbować niż czekać do czerwca tak jak ja zrobiłem.

blaz 

Wysłany: Pon Sty 30, 2012 12:40 pm   

dzieki koledzy spróbuje jeszcze pokrećic anteną:) kiedyś pamietam ze analogowo nawet kraków udawało się sciagnąc bo antena jest dość wysoko.. a póki co to fakt, przecież jest RFloop czy jakoś tak i wystarczy że podłącze kabelek antenowy do TV i bedzie analogowo 1 i 2? trzeba będzie wtedy z AV na TV przełaczac?

Lukasz0925 

Wysłany: Nie Mar 18, 2012 6:08 pm   

Witam serdecznie.
Mam pewien problem. A mianowicie złapałem sygnał z Świętego Krzyża, siłę sygnału miałem na poziomie 75% poziom błędów 0 odbierałem programy około 10min. i nagle mi ucięło sygnał. Nie wiem w czym może tkwić problem. Mieszkam około 30km. od nadajnika, telewizor-Samsung z wbudowanym dekoderem, antena siatkowa.
Proszę bardzo o pomoc :)

Domel89 

Wysłany: Nie Mar 18, 2012 6:35 pm   

Witam. Sprawdzałeś antenę? Może coś poluzowało, odkręciło się? Sprawdź wtyczkę, kabel i jeśli masz wzmacniacz to również Zasilacz czy się święci.
P.S. Ja też używam siatkówki.

kikus 

Wysłany: Pon Kwi 02, 2012 4:35 pm   

Witam serdecznie ja mieszkam w okolicach Szczekocin 75 km od Kielc czyli około 100 km od Świętego Krzyża,antena siatkowa zawieszona na strychu z MUX2 ,kanał 36 ,odbieram 8 programów moc sygnału 95% , jakość w zależności od pogody od 82% do 95%,MUX1 z Targowej w Kielcach sygnał czasem się przebija ale ogólnie słaby maksymalnie miałem 27% mocy i 65% jakości bo nadajnik na kanale 47 ma małą moc 2,5kW,ale od 1 czerwca ma ruszyć o mocy 50kW ze Św.Krzyża na kanale 62

Domel89 

Wysłany: Pon Kwi 02, 2012 5:04 pm   

To ja mieszkam 40km od kielc i nie mam nawet śladu sygnału z targowej, ale na kierunku mam wieeeelką górę. Szkoda :-(

kikus 

Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 3:36 pm   

Zgadza się ukształtowanie terenu ma bardzo duże znaczenie.Ale jeszcze dwa mieszki i startuje MUX1 na Św.Krzyżu,kanał 62,początkowo ma być moc 50kW,a następnie 100kW czyli będzie sygnał miodzio :grin:

kikus 

Wysłany: Wto Kwi 03, 2012 3:38 pm   

No ja mam antenę na strychu zawieszoną ale mam czysty teren w stronę Kielc,mały lasek a dalej pola

Odpowiedz do tematu