|
Odbiór DVB-T Opole |
| Autor |
Wiadomość |
SkyBoy
|
Wysłany: Pią Lis 20, 2009 5:46 pm Odbiór DVB-T Opole
|
|
|
Witam Wszystkich.
Więc tak, zakupiłem nowy telewizor SONY KDL-32L4000 z wbudowanym tunerem DVB-T MPEG-2 i od razu z anteną szerokopasmową ASR-860 P25 aktywna z wbudowanym przedwzmacniaczem antenowym o wzmocnieniu 25dB. Kabla mam jakieś 12mb.
Zainstalowałem wszystko jak powinno być i na analogu pięknie kierunek RTCN Chrzelice i jak dalej leci po prostej mamy Ostravę i czeskie też całkiem ładnie odbiera.
No to teraz tuner DVB-T. Poczytałam to tu i tam w necie co i jak i w moim mjejscu zamieszkania dopiero w "marcu 2010" coś ma się zaświecić, ale.... no ciekawość jest rzeczą ludzką to dałem wyszukiwanie... i tu moje zdziwienie
I tak, na kanale 54 pojawiły się : CT 1, CT 2, CT 24 i CT 4 oraz czeskie stacje radiowe
na kanale 39 to: Prima COOL, PRIMA, NOVA, NOVA CINEMA - tu się czasem lekko zacina obraz
na kanale 32 to:Public TV, BARRANDOV TV,Ocko i Z1 - tu też lekko przycina
Ok. rozumiem do Czech mam w przełaju jakieś 60km ale do nadajnika jak wyczytałem w Ostravie bo niby z tam jest nadawany sygnał to mam w przełaju i to jeszcze górki po drodze jakieś 110km. Ale to nie wszystko...
Moje zdziwienie okazało się jeszcze większe jak na końcu listy pojawiły się programy: kanał 45 i to; TVP 1, TVP 2 , TVP 3 GORZOW, TV POLSAT, TVN, TV4 i PULS.
Niech mnie ktoś oświeci jaki ma zasięg DVB-T z nadajnika bo tu na forum wyczytałem i domyślam się że chodzi o kanały z Żagania a do mojego domu w przełaju to ponad 190km.
Owszem obraz się zacina ale była tylko fonia na polskich kanałach norma bo to TV ma MPEG -2 i po chwili jak nic nie zacinało wyświetlił się komunikat czy pobrać oprogramowanie to dałem tak i pojawił się obraz na polskich kanałach.Jak i co się zmieniło nie wiem ale na pewno sprawdzałem MPEG-2 a nie 4 ale działa ale brak dźwięku na tych kanałach. No niestety jakoś fatalna ciągle się zacinai robi się siatka, ale wieczorem jest już w miarę. Użyłem GPS z autka i wbiłem Żagań - Opole(przez) - Ostrawa i trasa przełaj i pokazało że jest to wszystko w lini no" prawie " prostej.
Mam kłopot z wejściem na komin bo tam jest utwierdzona antena ale moje pytanie brzmi tak: jeśli obrócę antenę o 180stopni to czy poprawi się odbiór polskich kanałów no i jaki mają zasięg nadajniki DVB-T bo z mapek co pdają o zasięgu to nie powinienem w pod opolskiej wsi nic odbierać.(8km od miasta mieszkam w kierunku Wrocławia,A-4 na płaskim terenie a antena jest na wysokości "ok 2 piętra" na kominie, teren raczej otwarty - pola)
Bardzo proszę piszcie gdzie na Opolszczyźnie co łapiecie bo nic tu nie znalazłem o Opolskim.POZDRAWIAM :wink |
|
|
|
 |
u874
U-874
|
Wysłany: Pią Sty 15, 2010 3:27 pm
|
|
|
Witam,
Jako człowiek ciekawy wszelkich nowinek technologicznych planuje zakupić sobie tunerek DVB-T, ponieważ w Opolu na razie ciemność wstrzymywałem się. Ale jak widzę już można powoli się bawić... Też proszę o wszelkie opisy jeśli coś znajdziecie... |
|
|
|
 |
maciek
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Wrz 2007 Posty: 432 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Sob Sty 16, 2010 11:30 pm
|
|
|
Wiesz... z falą różnie bywa. Na YouTube można znaleźć zabawy pt. DVB-T DX gdzie ludzie odbierają sygnał nawet z odległości 300 km. Dużo zależy od tego jak wysoko mieszkasz, jaką masz antenę i jaka jest aktualna propagacja. Jestem krótkofalowcem i będąc w górach z radiem o mocy 5W czasami robię łączności z połową europy... choć może pasmo nieco inne |
_________________ Wszystko do DVB-T http://www.dvbsklep.pl/ Anteny, Tunery DVB T |
|
|
|
 |
Markus [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 1:38 pm
|
|
|
W lutym 2010 będą jakieś testy w Chrzelicach?
Czy dopiero oficjalnie od 1 marca 2010 zaczną coś nadawać? |
|
|
|
 |
maciek
|
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 1:50 pm
|
|
|
| W lutym na pewno nie, a i nie wiadomo czy w marcu. |
_________________ Wszystko do DVB-T http://www.dvbsklep.pl/ Anteny, Tunery DVB T |
|
|
|
 |
Markus [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 1:58 pm
|
|
|
W harmonogramie jest marzec 2010 ...
TVP się miota i sama nie wie na co postawić czy na TV-SAT czy DVB-T.
Według mnie DVB-T jest tańszym i prostszym rozwiązaniem.
Chcę sobie poprawić jakość odbioru podstawowych kanałów i nie wiem co kupić.
Programy TVP na satce nie wiadomo jak długo będą a wprowadzenie DVB-T jest opóźniane z niewiadomych przyczyn.... |
|
|
|
 |
Markus [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 2:00 pm
|
|
|
Czy ktoś w okolicach Prudnika odbiera jakieś programy DVB-T z Czech ?
Ostatecznie nawet takie mnie zadowolą byle były dobrej jakości... |
|
|
|
 |
maciek
|
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 2:03 pm
|
|
|
| Markus napisał/a: |
Programy TVP na satce nie wiadomo jak długo będą a wprowadzenie DVB-T jest opóźniane z niewiadomych przyczyn.... |
Tylko za stakę tzreba płacić a z DVB-T nie.
Opóźnienia są przez TVP. |
|
|
|
 |
Markus [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 2:20 pm
|
|
|
| Z tego co wiem kanały TVP na satce nie były kodowane tylko FTA ? wiec kosztem był tylko tuner i instalacja antenowa... |
|
|
|
 |
maciek
|
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 4:33 pm
|
|
|
| Tak było tylko dwa tygodnie. |
|
|
|
 |
Markus [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 9:12 am
|
|
|
Nadaje już się w Chrzelicach sygnał DVB-T ?
Teoretycznie od marca 2010 powinno tak być.... |
|
|
|
 |
Tom
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Lis 2009 Posty: 44 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 10:26 pm
|
|
|
Sam sobie odpowiedziałeś.
Zapraszam na Forum EmiTela. |
|
|
|
 |
SkyBoy
|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 12:54 am
|
|
|
Uwaga testy !!!
W ciągu dnia 26-03-2010 ok. godz 11:15 do 14:50 można było tylko czasem podczas wyszukiwania kanałów znaleźć w Opolu i okolicach na kanale 43 TEST1,2,3,4,5,6i7.
Dodam wszystko w MPEG-4.
Poziom sygnału na antenie dachowej 99% , siła 89% to na TV a na laptopie z anteną pokojową poziom 93% i siła 81%. Lokalizacja pomiaru m. Wawelno.
Może w końcu ruszy DVB-T.... |
|
|
|
 |
Tom
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Lis 2009 Posty: 44 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 6:34 pm
|
|
|