|
TV Samsung brak sygnału DVB-T |
| Autor |
Wiadomość |
jbiz [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Maj 22, 2011 7:10 pm TV Samsung brak sygnału DVB-T
|
|
|
Witam,
Posiadam TV Samsung model UE40C6000 z wbudowanym tunerem DVB-T oraz dekoder TNK HD. Do tego mam antenę TELMOR HD DVB-T ASR 860
Odbieram sygnał cyfrowej telewizji naziemnej nadawanej ze stacji Skrzyczne/Szczyrk.
Jakość sygnału 100% - siła sygnału około 30 % takie wskazania pokazuje tuner tnk hd i prawidłowo odbieram na nim pełen pakiet nadawany ze Skrzycznego. Mam natomiast problem jest gdy podepnę antenę do telewizora. Nie wyszukuje w ogóle kanałów cyfrowych - znajduje kilka kanałów analogowych. Próbuje przy ustawianiach wyszukiwania samych kanałów cyfrowych bądź analogowych i cyfrowych.
Proszę o informację dlaczego tv nie znajduje w ogóle cyfrowych kanałów a tuner odbiera je prawidłowo. |
|
|
|
 |
divicat
|
Wysłany: Pon Maj 23, 2011 9:38 pm Re: TV Samsung brak sygnału DVB-T
|
|
|
| jbiz napisał/a: | Witam,
Posiadam TV Samsung model UE40C6000 z wbudowanym tunerem DVB-T ...Nie wyszukuje w ogóle kanałów cyfrowych - znajduje kilka kanałów analogowych. Próbuje przy ustawianiach wyszukiwania samych kanałów cyfrowych bądź analogowych i cyfrowych.... |
Ten odbiornik odbiera nie tylko DVB-T ale także DVB-C. Podejrzewam, że kolega przeszukuje pasmo kablowe (DVB-C) zamiast naziemnego (DVB-T). Nie wiem jak jest w C6000. W moim TV jest możliwość wyboru "kablowa" lub "naziemna" przy skanowaniu kanałów. |
|
|
|
 |
jbiz [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Maj 25, 2011 12:37 am
|
|
|
skanuję prawidłowe pasmo
Analogowe odnajduje szybko. |
|
|
|
 |
divicat
|
Wysłany: Czw Maj 26, 2011 1:43 am
|
|
|
| Jeśli podpinana jest ta sama antena i to bezpośrednio do TV (nie przez inne urządzenie), to ja się poddaję. Nie wykluczam, że TV jest wadliwy/uszkodzony, ale bez testów na miejscu trudno coś orzec. Mam TV Samsung serii "B" i jest to chyba najlepszy odbiornik DVB-T który użytkuję (również w zakresie czułości sygnału), więc nie wiem co to za problem. Wskaźniki poziomu sygnału (30% wygląda na bardzo mało) różnią się wskazaniami nawet na różnych urządzeniach tego samego producenta, więc trudno powiedzieć czy sygnał jest wystarczający, ale skoro inny odbiornik coś odbiera, to pewno jest. Trudno coś poradzić, może inny użytkownik tego konkretnego modelu coś podpowie? W razie czego polecam też zajrzeć na forum hdtv.com.pl. |
|
|
|
 |
Taaz [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Lip 04, 2011 1:30 pm Re: TV Samsung brak sygnału DVB-T
|
|
|
| jbiz napisał/a: | Witam,
Posiadam TV Samsung model UE40C6000 z wbudowanym tunerem DVB-T oraz dekoder TNK HD. Do tego mam antenę TELMOR HD DVB-T ASR 860
Odbieram sygnał cyfrowej telewizji naziemnej nadawanej ze stacji Skrzyczne/Szczyrk.
Jakość sygnału 100% - siła sygnału około 30 % takie wskazania pokazuje tuner tnk hd i prawidłowo odbieram na nim pełen pakiet nadawany ze Skrzycznego. Mam natomiast problem jest gdy podepnę antenę do telewizora. Nie wyszukuje w ogóle kanałów cyfrowych - znajduje kilka kanałów analogowych. Próbuje przy ustawianiach wyszukiwania samych kanałów cyfrowych bądź analogowych i cyfrowych.
Proszę o informację dlaczego tv nie znajduje w ogóle cyfrowych kanałów a tuner odbiera je prawidłowo. |
Mam podobną sytuację Mam samsunga UE40D5500 i antenę zbiorczą na dachu bloku. Jak podłączę dobry kabel antenowy do tv to nie wyszukuje mi w ogóle cyfrowych... A w Poznaniu nie powinno bć problemu z odbiorem naziemnej tv cyfrowej... A co jeszcze dziwniejsze, jak podepnę najtańszy kabel antenowy (bez filtrów, bez dodatkowego ekranowania) to kanały cyfrowe się znajdują, tylko są czasem zakłócenia... Żeby te zakłocenia wyeliminować kupiłem już 2 dobre kable antenowe hamy (90dB, 100dB, z filtrami itd) i na żadnym z nich nie wyszukują się w ogóle cyfrowe (za to analogowe są super, nie tak jak przy tym tanim kablu). Czy ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak jest...? |
|
|
|
 |
Rocks [Usunięty]
|
Wysłany: Sob Lip 16, 2011 9:15 pm
|
|
|
W Białymstoku na telewizorze 42 LD 650, odbieram bez większych problemów cyfrową telewizję a nie używam żadnej anteny, tylko podłączyłem kablem za 15zł do anteny zbiorczej budynku bo takie stare gniazdko akurat jest w pokoju.
Tutaj podłączę się pod temat, bo czasami (głównie wieczorem) obraz się nieco psuje - zakłócenia w postaci takich wielkich pixeli i zaraz potem już jest normalny i tak dość często. Czy wiecie co może być tego powodem? |
|
|
|
 |
Taaz [Usunięty]
|
Wysłany: Sob Lip 16, 2011 11:39 pm
|
|
|
Przyczyn może być wiele, możesz mieć np. za słaby sygnał. Albo tak jak u mnie - okazało się, że antena zbiorcza na dachu nie jest ustawiona na odbiór DVB-T i odbieram cyfrowe kanały tylko tym tanim kablem (bez dodatkowego ekranowania), no i pojawiają się czasem zakłócenia...
Jeśli ta antena zbiorcza u Ciebie jest dobrze ustawiona, to pewnie wystarczyłby jakiś dobry, ekranowany kabel antenowy. |
|
|
|
 |
Jagoodka o [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Gru 18, 2011 1:44 pm
|
|
|
hej mam w pewnym sensie podobny problem , mianowicie mam LG 42PW 451, a do niego podłączoną antenę dvb-t digital i początkowo znajdowała kanały polsat, puls, tv4 tv6, tvn tvn7 i analogowe a od 3 dni w ogóle nie odbieram nic a nic nawet analogowych mi nie wyszukuje , po wymianie w sklepie anteny nadal nic ma ktos pomysł co może być przyczyną???mi juz ręce opadają[/b] |
|
|
|
 |
damianprz [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Mar 26, 2012 5:12 pm
|
|
|
Mam taki problem w TV Samsung LE37D550K1WXXH
TV ma wg specyfikacji DVB-T/C
Mam kilka możliwości wyszukiwania kanałów:
1 naziemne analogowe
2 naziemne cyfrowe
3 kablowe analogowe
4 kablowe cyfrowe
Do TV mam podłączony kabel od kablówki.
Za 15 zł spółdzielnia oferuje 24 kanały
Wyszukuje mi kanały tylko metoda nr 3
Metoda nr 2 wyszukuje 8 kanałów naziemnej TV ale że nie ma anteny to nie ma też obrazu.
Dlaczego nie mogę wyszukać z osiedlowej kablówki kanałów w jakości cyfrowej? (metoda 4) Nie znajduje ani jednego kanału. Jakość niektórych kanałów pozostawia wiele do życzenia np. Eurosport w słabej jakości na telewizorze 37 cali to masakra.
Proszę o jakąś radę lub wskazówkę. Czy jest możliwość, że sygnał jest na tyle słaby że nie da rady go przerobić na obraz cyfrowy i dlatego telewizor nie wyszukuje tych kanałów?
Pzdr |
|
|
|
 |
Joki
Freelancer
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2012 9:59 am
|
|
|
Witam serdecznie.
Jeśli chodzi o korzystanie z instalacji zbiorczych w blokach to najczęściej nie jest to możliwe, dlatego, że nie są one zbudowane pod kątem potrzeb nowych częstotliwości DVB-T. Nie ma odpowiednich anten, filtry są na inne kanały i odbiór jest gdzieniegdzie możliwy jedynie przypadkowo, jeśli akurat sygnał DVB-T nadawany jest na: "sąsiedniej" do analogowego częstotliwości itp.
Czasami też da się odbierać, bo słabej jakości kable działają jak słaba antena (przypadek Taaz). Nie ma w tym nic dziwnego, że kiedy podłączasz dobry kabel nic nie odbierasz. Przestaje on działać jak antena, bo jest dobrze ekranowany. Jednak w takim wypadku, lepiej już podłączyć kawałek drutu do wejścia antenowego albo podłączyć antenę pokojową.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
damianprz [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2012 1:01 pm
|
|
|
Nie bardzo zrozumiałem poprzednią wypowiedź.
Mam to rozumieć że nie odbiornik DVB-C nie odbierze mi kanałów w jakości cyfrowej?
DVB-T nie mam, bo nie mam anteny, mam tylko TV podłączone do kablówki osiedlowej w gniazdku w pokoju. |
|
|
|
 |
Wojtek0081
|
Wysłany: Pon Sie 27, 2012 9:08 am
|
|
|
| Witam serdecznie, mam bardzo podobny problem jak jagoodka. Zakupiłem antenę DVB_T podłączyłem do mojego Samsunga - wyszukał wszystkie cyfrowe i analogowe programy było ok. Chcąc poprawić kabel antenowy wypiąłem antenę (wejście antenowe) z telewizora i po chwili podłączyłem ponownie. Od tej pory nie chce mi wyszukać żadnych kanałów. Bardzo proszę o radę. (zasilacz ok. kabel antenowy ok.)??? |
|
|
|
 |
Pawłowo
|
Wysłany: Pon Sie 27, 2012 9:13 am
|
|
|
Witaj......już masz wszystkie kanały i więcej być nie może.
była zmiana kierunku włącz aktualizację i czekaj |
| Ostatnio zmieniony przez Pawłowo Pon Sie 27, 2012 9:20 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Olo
|
Wysłany: Pon Sie 27, 2012 9:18 am
|
|
|
| Wojtek0081 napisał/a: | | [...] (zasilacz ok. kabel antenowy ok.)??? | jezeli utraciles mozliwosc ogladania TVC tylko po wypieci wstyczki i ponownym jej wlozeniu do gniazda antenowego, to przyczyna moze lezec wlasnie w samej wtyczce.
Sprawdz jeszcze raz wszystkie polaczenia. |
|
|
|
 |
Wojtek0081
|
Wysłany: Pon Sie 27, 2012 11:45 am
|
|
|
| Wszystkie połączenia są sprawdzone. Początkowo myślałem, że to może wzmacniacz, ale jest sprawny. Może to tuner w telewizorze? |
|
|
|
 |
|
|